CALENDARI DE ASSAJOS

Més de 650 dimonis i diables participaran a la Mostra de Diables de la Terra i la cercavila

Per: elvallenc per El Vallenc a: Actualitat
Publicat: novembre 11, 2010
Diables i dimonis del País Valencià, Illes Balears, Andorra, Bolívia, Valls, Reus, Tarragona, Cervera i el Morell es trobaran el dissabte 5 de febrer de 2011 a Valls, en una singular mostra de cultura popular amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.
Més de 650 dimonis participaran a la Mostra de Diables de la Terra i la cercavila de foc en una trobada única que, organitzada per la Comissió de Cultura Popular i Tradicional de les Decennals, reunirà en una mateixa jornada la Santantonà del Forcall (País Valencià), els Dimonis d’Alcúdia (Illes Balears), les Falles d’Andorra la Vella i la Diablada de la Casa de Bolívia a Barcelona, a més dels Diables de Valls, Tarragona, Reus, Cervera (colla que té els antecedents més antics, 1411) i el Morell (els únics que hi participen amb màscara).
La Mostra permetrà descobrir les múltiples representacions que té la figura del dimoni en la cultura popular. Un dels grans atractius serà la representació de la Santantonà del Forcall, que, per primera vegada, es podrà veure completa fora d’aquesta localitat dels Ports de Morella. La Santantonà és una de les expressions més peculiars de les festes dedicades a sant Antoni que se celebren al nord de Castelló el mes de gener i destaca per la seva espectacularitat: al voltant del maio, un pi de més de 10 metres d’alçada, es construirà amb llenya una gran barraca a la qual es calarà foc i que els participants travessaran per dins en un símbol atàvic de purificació.
Albert Batet, alcalde de Valls, ressaltava que “per primera vegada es podrà veure la tradicional Santantonà del Forcadell fora de la seva localitat”. Per altra banda, Marc Gascón, delegat de la Comissió dels Diables del Forcall, explicava que “amb aquest acte portem dos anys treballant-hi” i explicava que “és una de les expressions més peculiars de les festes dedicades a sant Antoni, que celebrem el 16 de gener”.
La festa va més enllà, però, de l’encesa de la barraca, ja que, durant tot el dia, es podran seguir els preparatius i veure com la gent del Forcall construeixen la barraca i rememoren una tradició que ha passat durant segles de pares a fills. Les Falles d’Andorra la Vella seran un altre dels atractius de la Mostra de Diables de la Terra, que tenen una tradició d’època medieval. Aquesta tradició, lligada a la revetlla de sant Joan, és tot un referent folklòric que també sobresurt per l’espectacularitat de la desfilada de fallaires que fan rodar les falles enceses o boles de foc pels carrers d’Andorra la Vella. La Mostra també tindrà als Dimonis d’Alcúdia, un dels més tradicionals de les Illes Balears, com a protagonistes.
La Diablada Boliviana
L’última proposta de la Mostra organitzada amb motiu de les Decennals arriba de tradicions més llunyanes. Una seixantena de membres de la Casa de Bolívia de Barcelona prendran part de la Diablada, una dansa anomenada així per les espectaculars i coloristes màscares de dimonis que duen els ballarins. Aquesta dansa representa l’enfrontament entre les forces del bé i del mal, en una barreja de tradicions catòliques i ritus ancestrals dels Andes.
En l’actualitat, aquesta dansa, que s’ha conservat en diversos regions d’Amèrica del Sud, és especialment apreciada en els carnavals de Bolívia, on destaca per les seves treballades coreografies i passos i per les seves màscares. Prova d’això, la Diablada del Carnaval bolivià d’Oruro va ser declarada l’any 2001 com a Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat. Sandra Vélez, de l’Associació Cultural Qori Inkas, explicava que aquesta dansa prové “de la mescla de la cultura indígena i la conquesta del catolicisme i, d’aquesta creença, s’ha creat una dansa.” La diablada representa “el bé i el mal i sempre guanya el bé”, deia Vélez, que explicava que la Diablada Boliviana està catalogada com a Patrimoni de la Humanitat.
La jornada de foc i dimonis es completarà amb el correfoc que reunirà els balls de diables de Valls, el Morell, Cervera, Tarragona i Reus, tots ells entre els més tradicionals de Catalunya. La cercavila serà doble, ja que també s’hi afegiran els diables infantils de les respectives agrupacions.