La Unió Anelles de la Flama a les Festes Decennals
Des de la Unió Anelles de la Flama, s’ha participat de ple, en una gran part dels actes tradicionals de carrer, a més de ser-ne una de les parts organitzadores.
El mateix divendres dia 28 de gener, dia oficial de l’inauguració de les festes, tot i la pluja que va acompanyar-nos quasi bé tota la tarda, l’entitat va estar present en la sortida en els balcons principals de l’Ajuntament de l’Àliga i per primer cop després de molts anys de no fer-se del gegantó Lladrefaves, tot i que la pluja ens va fer una mala passada, per que no poguerem gaudir-ne plenament d’aquesta sortida.
El dissabte dia 29 al matí, des del passeig dels Caputxins i fins al Portal Nou, el Drac petit, l’Osset, la Mulasseta i el Ball de Gitanes infantil, participaren en la Candela Petita, cercavila del bestiari escolar i infantil, acompanyats per diversitat de sonadors tradicionals vinguts per l’ocasió. Aquesta cercavila és la que cada any i durant la fira de Santa Úrsula s’organitza a la tarda amb la participació de totes les escoles de Valls. Un cop arribats a la plaça del Portal Nou, allí tots els elements, realitzaren les ballades conjuntes donant així per acabat un matí ple de nens i nens pels carrers del recorregut. De seguit, i amb molt poc temps de diferència, a la plaça del Pati, anaven arribant els lleons participants a la mostra de “lleons coronats”, entre els que hi havia el lleó de Barcelona, de Reus i Tarragona. Aquests, i des de la plaça del Pati, anaren passant cap al carrer de la Cort, per tal d’arribar a la plaça del Blat, on en poc temps s’hi presentava el lleó de Valls. Al voltant de la una del migdia aparagué de sota els porxos de la plaça del Blat el lleó de Valls, acompanyat per la seva formació musical creada per aquesta ocasió.
A la tarda, totes les danses i elements, inclós el Lleó, paticiparen en l’anunci del trasllat de la imatge de la Mare de Déu de la Candela a l’Altar Major de l’església arxiprestal de Sant Joan, des del seu Cambril. En aquest hi participaren el Drac, el Ball de Diables, l’Ós, el Lleó, el ball de Gitanes, els Nans, els Gegantons, els Gegants, el ball de Bastons (aquest no de la UAF), la Mulassa, el Ball de la Primera, la Moixiganga, i l’Àliga de la ciutat i els grups de sonadors. Aquestes decennals han estat novament el retrobament d’aquest seguici que antigament realitzaven els elements i danses a més de la processó. L’itinerari era diferent al que tothom coneix, ja que aquest començar a la plaça del Blat, seguint cap al carrer Major, Sant Antoni, d’en Bosch, Pati, Cort, Blat i Església ja que al passar l’Àliga per davant la porta de l’Ajuntament, la bandera de la ciutat i la corporació municipal, acompanyades per la policia local de gala, realitzaren el breu trajecte fins a l’església de Sant Joan per presidir la solemne baixada de la Mare de Déu de la Candela i trasllat de la seva imatge des del seu cambril a l’altar major.
El diumenge dia 30 de gener, l’hi tocar el torn a la Moixiganga de Valls. Una Mostra de Moixigangues de Catalunya s’organitzar dins les festes amb motiu de la celebració dels 20 anys de la Moixiganga. Al voltant de les cinc de la tarda s’anaven concentran a la plaça del Pati, on cada Moixiganga participant, Moixiganga de Badalona; la Geltrú, de Vilanova i la Geltrú; Sitges; Tarragona; Vilafranca del Penedès i Valls anaren realitzant les figures o misteris. Seguidament i des de la plaça del Pati, cap al carrer de la Cort les Moixigangues representaven els seus misteris davant un públic sorprés per les diferents construccions que s’anaren fent al llarg del carrer, fins arribar a la plaça del Blat on realitzaven la figura final cada moixiganga. Seguidament anaren entrant a l’església de Sant Joan, on totes les moixigangues realitzaren una figura conjunta anomenada “el Golgòta-Moixiganga de Moixigangues”. Aquesta va realitzar-se al peu mateix de l’Altar Major, amb una església a vessar de gent. Allí es donar per acabada la mostra de moixigangues.
El dimarts dia 1 de febrer, altra cop l’hi tocar el torn a la Moixiganga de Valls. Aquest cop la representació ritual completa de les figures o misteris de la Moixiganga vallenca. Des de fa uns quatre anys, comptant aquesta edició, i des de la seva recuperació, aquest acte sempre es realitzat al mati del dia de la Mare de Déu de la Candela, abans de celebrar-se la processó de les candeles, però aquest any s’ha traslladat al vespre després de la celebració de la novena. Amb puntualitat anglesa, a tres quarts de nou s’inciava acompanyada pels grallers “Cofins”, una representació que des del segle XIX les decennals no havien vist. Aquesta és una de les representacions teatrals més encisadores i serioses del patrimoni etnogràfic català que s’escenifica completa a l’interior del temple principal de la ciutat.
El mateix dimarts dia 1 al vespre, fou el grup d’animació de la UAF, el grup “All i Oli” que participar amb un espectacle per l’ocasió en el pavelló del Fornàs, on s’hi celebrar la revetlla jove amb la participació de l’orquestra Mitjanit i l’orquestra La Banda Puig. Al arribar la mitjanit, la música i l’alegria de les festes es barrejaren en el bon ambient de les versions pop, r&b, soul, reggae, rock, juntament amb les lluminaries del grup d’animació.
El dimecres dia 2 de febrer, festivitat de la Mare de Déu de la Candela, a dos quarts d’onze del matí i des de la plaça del Blat i fins a l’església arxiprestal de Sant Joan, Anada a Ofici amb el seguici ceremonial integrat pel Drac, el ball de Diables, els Nans, els Gegantons, els Gegants, el Ball de Bastons (aquest no de la UAF), el ball de la Primera i l’Àliga de la ciutat, la corporació municipal i altres autoritats, acompanyades per la policia local de gala. L’itinerari és el mateix que cada any és celebra per l’anada a Completes i que des de la plaça del Blat, segueix pel carrer Major, Jueus, Escrivanía i carrer de l’església. Tot seguit i davant l’església de Sant Joan, entrada d’autoritats amb la ballada de tot el seguici cerimonial i l’enlairament dels pilars de la Colla Vella Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls. Després, en acabar l’Ofici a l’interior del temple, sortida d’ofici amb el seguici ceremonial amb l’incorporació de la Mulassa, l’Ós, el Lleó, el ball de Gitanes i la Moixiganga.
Tot seguit ballada de la imatgeria del seguici ceremonial a la plaça del Blat.
A la tarda. Solemne Processó general i votiva de la Mare de Déu de la Candela. Aquest l’obria el seguici ceremonial integrat pel Drac, el ball de Diables, l’Ós, el Lleó, el Ball de Gitanes, els Nans, els Gegantons, els Gegants, el Ball de Bastons (aquest no de la UAF), la Mulassa, el Ball de la Primera, la Moixiganga i els sonadors. L’itinerari va ser el de sempre, conegut pel “tomb del poble, l’antic de la processó, però afegint-hi el carrer Jaume Huguet, Font de la Manxa, Anselm Clavé, Germans Sant Gabriel, Jaume Mercadé, fins arribar altre cop el Pati, per tal de seguir amb l’itinerari tradicional.
El divendres dia 4 de febrer, al migdia a la plaça del Pati tinguerem sardanes amb la cobla orquestra Maravella, i per part dels sardanistes de l’entitat s’hi participar en diferents anelles que s’anaven fent per la mateixa gent a la plaça del Pati.
El dissabte dia 5 de febrer, a primera hora del mati, a l’aparcament de l’escorxador, Mostra de Diables de la terra. La Santantonada del Forcall, del país Valencià. Aquest va ser un muntatge que per primera vegada el realitzaven fora de la pròpia vila. Al voltant de les onze del matí en el mateix lloc, s’anaven construint artesanalment les falles d’Andorra.
Al migdia, altra cop, tinguerem sardanes a la plaça del Pati, en aquesta ocasió amb la cobla orquestra Montgrins. S’hi celebrar una trobada amb les colles sardanistes Violetes del Bosc, Maig, Mare Nostrum, Roure (totes de Barcelona), Tarragona Dansa de Tarragona, Dansaires del Penedès del Vendrell i Bell Esplai de Valls. A més a més, també i prengueren part les colles actuals de l’entitat, la colla Petits Bell Esplai i la colla Jove Bell Esplai. Al final de la trobada, la cobla Montgrins interpretar per primera vegada l’estrena de la sardana “Candela 2011” realitzada especialment per aquest acte sardanistic.
A la tarda i, des del passeig dels caputxins fins a l’aparcament de l’escorxador, cercavila amb els grups participants a la Mostra de Diables de la Terra. Confraria de la Santantonà del Forcall, del País Valencià; Dimonis d’Alcúdia-Mallorca, illes Balears; la Diablada de Bolivia de Qori-inkas de Barcelona, i les falles d’Andorra la Vella. Un cop arribats al lloc, encesa i crema de la Barraca de la Santantonada del Forcall, on molta gent poguer passar per l’interior de la mateixa, i donar-hi els tres tombs per tal de demanar-ne un dessig. Tot seguit “Correfoc”, amb la participació dels Diables del Morell, Reus, Tarragona Cervera-Carranquers i Valls. Tanmateix i sortint del mateix lloc, però amb diferent recorregut, les colles infantils de Diables, de Tarragona, Reus, Cervera-Carranquers i Valls. De tornada dels correfocs, a l’aparcament de l’escorxador, carretillades i efectes pirotècnics terrestres i aèris per part de tots els diables i de la Pirotècnia Catalana de Vimbodí.
El diumenge dia 6, darrer dia de les festes l’hi tocar el torn de bon matí als trabucaires. Aquests realitzaren unes matinades galejades des de la zona del Fornàs fins arribar a la plaça de la Font de la Manxa, on totes les agrupacions participants dispararen plegats des dels trabucs, per possar fi a les matinades i donar inici a la Mostra de Gegants que a la plaça i passeig de l’Estació estaven exposats perque tothom pogués admirar-los.
La Mostra de Gegants començar des del passeig de l’Estació i, fins a la Font de la Manxa. Un dels actes més simbolics, fou l’acte de reconeixement a les sis colles presents a Valls el 1951, quan s’hi celebrar el casament dels gegatons de la ciutat. Els gegants participants en la Mostra, han estat els gegants de Tarragona, Reus, Vendrell, l’Arboç, l’Espluga de Francoli, Montblanc, Vilanova i la Gelgtrú, Vilafranca del Penedès, Barcelona, Andorra la Vella, Tudela, Mataró, i els de Valls. Cada agrupació ballar al bell mig de la plaça i els de Valls ho feren amb “Jota dels gegants de Valls”.
A la tarda, anunci del retorn de la imatge de la Mare de Déu de la Candela. Sortida ceremonial per darrera vegada, amb totes les danses i elements que sortiren el dissabte dia 28 en l’anunci del trasllat. El seguici recollir a la casa de la vila la bandera de la ciutat i la corporació municipal, acompanyades per la policia local de gala, per realitzar el breu trajecte fins a l’església de Sant Joan. Aquí és donava per finalitzades les diverses actuacions de la nostra entitat durant aquestes festes decennals de la Mare de Deú de la Candela 2011, però la cosa canviar quan a darrera hora s’ens donar la possibilitat de participar en el tancament de les lluninàries festives. Al voltant de tres quarts de dotze de la nit, i des de la plaça del Blat, és donava inicia a una cercavila extra-oficial on tots els elements del bestiari vallenc i participaren fins arribar al pati, acompanyats al so de la banda de música. Per donar fi a la festa un cop apagades les lluminàries a les dotze de la nit, realitzarem la darrera ballada dels elements a la plaça del Pati, i seguidament al so de la banda de música encaminarem cap a la Font de la Manxa, i cap al local social de la Unió Anelles de la Flama.
Ja ha començat el compte endarrera.
Josep Batet Fortuny