Milers de lleidatans i lleidatanes van sortit aquest dissabte al carrer per gaudir de la gran festa de la cultura popular i tradicional de Lleida, que ha tingut com un dels actes centrals la presentació de la Moixiganga de la ciutat. El paer en cap, Àngel Ros, va afirmar que aquesta diada és un esdeveniment popular que reflexa “tota la potència de les entitats culturals de la ciutat. Totes hi són presents”.
La recuperació de la Moixiganga de Lleida, a càrrec de l’Esbart Dansaire Sícoris “Ballet Ciutat de Lleida”, ha estat prioritària. L’objectiu de l’Esbart ha estat recuperar aquest element folklòric i festiu de la ciutat de Lleida, desaparegut l’any 1946, per donar-lo a conèixer arreu i poder-ne gaudir en cada festa de la ciutat, així com per recuperar un seguit de danses. Per a l’Esbart Dansaire, la Moixiganga és la dansa més emblemàtica de la ciutat i una de les més significatives a nivell de país, que es va deixar de representar l’any 1946. Segons van explicar-nos els de l’agrupació, la Moixiganga de Lleida per ells, és única i irrepetible tal com la podem veure actualment: única per la seva peculiaritat en el conjunt de les danses, per la seva barreja de quadres, alguns amb un caràcter pagà, més festiu, i d’altres de clara tendència religiosa. Una de les primeres aparicions del ball de la Moixiganga de Lleida es troba en el recull que fa el cronista Antonio Sanmarti, amb motiu de la visita reial de Carlos IV i familia a la ciutat de Lleida el 1802, i en la visita de la reina Isabel II a Lleida el 1860, sobre la qual en parla Josep Lladanosa i Pujol.
En l'estrena, de la Moixiganga de Lleida, l'única de caràcter pagà que hi ha actualment a Catalunya, van apadrinar-la la Moixiganga de Sitges i la de Valls, que amb els nostres misteris o quadres possarem el punt final a una assolellada jornada en què la cultura popular va ser l'autèntica protagonista. I és que des de les deu del matí, els voltants de l'Institut d'Estudis Ilerdencs es van convertir en un formiguer de tradició amb multitud de tallers i exhibicions organitzats per una vintena d'entitats per ensenyar als lleidatans el seu treball.
Hi van estar representats des dels castellers fins als gegants i els capgrossos, passant pels Moros i Cristians o els pessebristes. La dansa, a més de la Moixiganga , també la van posar les sardanes, els bastons i els cavallets; el foc, els diables i els dimonis, i la música, els grallers i la Cobla Municipal.
I tot plegat, en presència de lo Marraco que va acompanyar-nos tota l’actuació. Per acabar vam desplaçar-nos cap al Club Sícoris on s’ens obsequia amb un bon sopar.
Altres activitats de la UAF :
En el local social, aquest dissabte a la nit, s’hi ha portar a cap el concurs de truites que des de fa uns quants anys al arribar el mes d’abril s’organitza, i que en aquesta edició, ha estat força diferent, ja que cada activitat de l’entitat hi ha participat fent una truita, de les quals en aquesta edició ha estat l’activitat dels diables, la que s’ha emportat el primer premi.
Ara, doncs, l’entitat prepararà les properes activitats d’aquest mes i que serà el 23 d’abril –diada de Sant Jordi- la despertada dels Dracs a la plaça del Pati, i el proper dia 30 d’abril el correfoc a Puigpelat.